Zoektocht naar droomwoning kan opnieuw beginnen

Vastgoedmakelaars mogen sinds 11 mei opnieuw plaatsbezoeken organiseren en de Vlaming kan z’n zoektocht naar een droomwoning verderzetten. Aan de hand van een reeks praktische richtlijnen heeft de sector, onder impuls van CIB Vlaanderen, ervoor gezorgd dat plaatsbezoeken in de veiligste omstandigheden kunnen doorgaan. 

Informatievideo met veiligheidsrichtlijnen

De makelaar zal voor het bezoek alle veiligheidsvoorschriften mailen, met daarin ook een informatievideo die het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) heeft gemaakt over de veiligheidsrichtlijnen. Voelt u zich niet goed op de dag van het bezoek of hebben de mensen met wie u samenwoont griepachtige verschijnselen, dan annuleert u beter uw bezoek.

Het is niet de bedoeling dat u zelf aanbelt. “We vragen de mensen buiten of in de auto te wachten tot de makelaar hen komt halen”, zegt Kristophe Thijs, de woordvoerder van CIB Vlaanderen, de beroepsvereniging van de Vlaamse vastgoedsector.

Social distancing

Social distancing is natuurlijk de norm. Opdat meerdere kandidaat-kopers elkaar niet zouden kruisen en de makelaar tijd zou hebben om deurklinken, kasten en andere voorwerpen die tijdens het vorige bezoek werden aangeraakt te ontsmetten, wordt tussen twee bezoeken in voldoende tijd gelaten. Het bezoek zelf wordt zo kort mogelijk gehouden.

Tijdens het huisbezoek mogen maximaal drie mensen, inclusief de makelaar, aanwezig zijn in de woning. De bewoner wordt gevraagd niet aanwezig te zijn. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat hij in slechte gezondheid verkeert, dan zal de makelaar voorstellen dat hij tijdens het bezoek in de tuin of in een bepaalde ruimte blijft.

Mondmaskers en handschoenen

Handen schudden en dingen aanraken is uit den boze. “De bedoeling is dat de bezoeker de makelaar vraagt om deuren en kasten te openen”, legt Thijs uit. Wilt u de wc doorspoelen of de douchekraan openzetten om te testen of die werkt, dan moet u de makelaar vragen dat voor u te doen.

De makelaar zal een mondmasker en handschoenen dragen. De bezoeker moet op zijn minst een mondmasker dragen. De meeste makelaars voorzien ook in een voorraad wegwerpbeschermingsmateriaal, voor het geval de bezoeker dat toch niet bij zich heeft. CIB Vlaanderen raadt het gebruik van handschoenen door de bezoeker af. “Dat nodigt uit tot dingen aanraken, wat niet de bedoeling is”, zegt Thijs.

Digitaal tekenplatform

Hebt u zonet uw droomwoning bezichtigd en wilt u een bod uitbrengen? Op papier een bod uitbrengen is niet aangewezen. “We kunnen niet verbieden dat ter plekke papieren worden ondertekend, maar we vragen dan wel dat iedereen zijn eigen balpen meeneemt”, stipt Thijs aan. “Moeten er documenten ondertekend worden, doe dat dan het liefst digitaal”, luidt het advies van CIB. De beroepsvereniging stelt een digitaal platform ter beschikking waarlangs vastgoedmakelaars alle documenten over verkoop of verhuur kunnen laten ondertekenen. Kopers en verkopers kunnen dus gewoon van thuis uit een compromis ondertekenen. “Tijdens de lockdown, in een periode waarin eigenlijk nauwelijks transacties gebeurden, zijn op die manier meer dan 2.000 huur- en koopovereenkomsten ondertekend”, weet Thijs.

www.cib.be/coronavirus