Woning kopen? Wik en weeg met deze checklist!

Koop ik die woning of niet?

Een bijzonder moeilijk dilemma waarop slechts één iemand een juist antwoord kan geven: jijzelf. Het is aan jou om te beoordelen of de woning in kwestie beantwoordt aan je verwachtingen en past binnen je budget. Onderstaande checklist zal zeker van pas komen om een woning naar waarde te schatten
Bezoek de woning bij voorkeur bij klaarlichte dag. Neem steeds een zaklamp mee om ook in donkere hoeken (zolder, kelder) te kunnen kijken.

 

Ligging

Ga zeker eens praten met de naaste buren. Zij kennen de buurt als geen ander en kunnen je wijzen op minpunten van de omgeving én je toekomstige woning.

Bouwtechnische toestand

Bezoek de woning bij voorkeur bij klaarlichte dag. Neem steeds een zaklamp mee om ook in donkere hoeken (zolder, kelder) te kunnen kijken. Kijk ook achter zetels, bedden, meubilair, gordijnen en onder tapijten. Om het hout te controleren, gebruik je best een puntig voorwerp (priem, schroevendraaier, sleutel). Duw dit voorwerp voornamelijk in zichtbare gaten.

Bezwarende of bindende omstandigheden

Is de verkoopsovereenkomst volledig?

Advies expert

Hoe dan ook raden we je aan om alvorens de knoop door te hakken je te laten bijstaan door een expert (architect of aannemer) die dingen zal opmerken waar jij als leek geen oog voor hebt.