WONING KOPEN? OPGELET VOOR DEZE MISVERSTANDEN

Woning kopen? Opgelet voor deze misverstanden

 

Een woning kopen is een ingewikkelde materie. Daarom rijzen er hier en daar nog wel misvattingen of verkeerde ideeën over een woningaankoop. Vastgoedmakelaars weten er alles over. We gaan dus best even te rade.

 

  1. Het compromis is niet voorlopig

De term compromis – ofwel voorlopige verkoopovereenkomst – lijkt misleidend. Maar dat is het dus niet. Vanaf het moment dat er een akkoord is over de prijs van de woning, ontstaat een verbintenis. Ook al staat er nog niets op papier. Wees voorzichtig bij het maken van mondelinge afspraken of afspraken via sms met de verkoper. Een bod is niet verblijvend, ook niet voor de verkopende partij. Wanneer hij ingaat op het bod, is hij verplicht het pand tegen dat bedrag van de hand te doen. De voorlopige verkoopovereenkomst vormt de basis voor de authentieke akte.

 

  1. Het voorschot is ook in jouw voordeel

Bij verkoop van een woning betaalt de koper een voorschot, vaak 10 procent van de aankoopprijs. Dat lijkt veeleer in het voordeel te spelen van de verkoper, maar ook van de koper. Dit geld staat weggeschreven op een derdenrekening. In die tussentijd zoekt de notaris allerlei zaken op – zoals sociale en fiscale gegevens – zodat de verkoop volledig rechtsgeldig kan gebeuren.

 

  1. Prijzen bewimpelen

Om de verkooprechten bij aankoop van een woning wat te doen zakken, durven sommige kopers prijzen bewimpelen, ofwel een bedrag onder tafel betalen. Bezin eer je begint want de boetes en sancties zijn niet min.

 

  1. Appartement kopen? Meer kosten

Als je een huis koopt, betaal je de aankoopprijs en de registratierechten en ben je de enige eigenaar. Bij een appartement ben je één van de mede-eigenaars en deel je ook in de gemeenschappelijke kosten. Vraag naar deze kosten en bekijk ook de jongste verslagen van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) waarin moet worden meegedeeld of er een groot renovatieproject op til staat.

 

  1. Extra kosten

Veelal zien kopers de kosten van de woning, maar houden ze weinig of geen rekening houden met het budget dat mogelijke renovatiewerken nog zal vergen. Neem een deskundige mee ter plaatse die de woning grondig bekijkt op mogelijke ‘verborgen’ werken zoals een dak dat volledig aan vervanging is. Houd verder ook rekening met nakende verplichtingen tegen 2020, zoals van dakisolatie en dubbele beglazing.

 

 

  1. Eerst bieden, dan financieren

Het lijkt vanzelfsprekend om pas een lening aan te vragen wanneer je een bod hebt gedaan. Een aanrader is het helemaal niet. Zo laat je jezelf maar weinig tijd om hypotheken te vergelijken. Bovendien zijn de termijnen voor de opschortende voorwaardes vaak niet van die aard dat ze toelaten om veel verschillende banken te gaan raadplegen.

Conclusie

De bovenstaande misvattingen lijken eerder vanzelfsprekend, maar toch durft een aankoop wel eens afspringen omwille van een verkeerd idee over dat onderwerp. Ga niet lichtzinnig om met de aankoop van een woning. Meestal koop je slechts één keer in je leven een woning: als het zo ver is, dan laat je je best ook goed adviseren voor je zo’n belangrijke beslissing neemt.

 

CIB Vlaanderen