Woning kopen? Hierop moet je letten

http://mococo.org/author/thomlaw/  

Een rijke geschiedenis, authentieke elementen of een uniek karakter: redenen genoeg om te vallen voor de charme van een oud huis. Toch laat je je tijdens je huizenjacht best niet alleen leiden door ‘de klik’ die je voelt. Een gewaarschuwd koper is er twee waard!

Budget

Je hoort wel eens zeggen dat een woning net zoveel kost als een gek ervoor wil geven. Toch moet je nagaan of de prijs die de verkoper vraagt wel realistisch is. Hoe je dat beoordeelt? Tracht de prijs te vergelijken met gelijkaardige woningen in de buurt. Je kan het ook eens voorleggen aan iemand die vertrouwd is met de immobiliënsector. Of neem poolshoogte bij de buren. Zij zijn vaak heel goed op de hoogte van de prijzen in de buurt.

Vergeet niet te checken of je in aanmerking komt voor een renovatie- of aanpassingspremie en zorg er voor dat je weet hoe hoog het kadastraal inkomen ligt. Ga in dat opzicht ook na of er verlaagde registratierechten mogelijk zijn. Interessant om weten: als de woning ouder is dan vijf jaar, moet je slechts zes procent btw betalen in plaats van 21 procent als je werken laat uitvoeren door een geregistreerde aannemer (vb. elektricien, metselaar, vloerder, …).

Ligging

Een factor die je niet uit het oog mag verliezen: de ligging van de woning. Check zeker de oriëntatie. Is er voldoende daglicht of beschutting tegen inkijk? Hoe zit het met de mobiliteit? Moet je grote afstanden afleggen tot winkels, een bushalte, het station, scholen, ziekenhuizen of sportaccommodaties? Weet dan dat je voor alles de auto zal moeten nemen. Wees aandachtig voor eventuele geluids- en geurhinder of luchtverontreiniging. Daar kan je achteraf maar weinig aan veranderen. Vraag ook na bij de verkoper hoe het zit met de aansluiting op openbare voorzieningen. Anders kom je achteraf misschien voor extra kosten te staan als je bijvoorbeeld wil overschakelen van stookolie op aardgas.

Staat van de woning

Analyseer zeer aandachtig de staat van het huis. Neem daar je tijd voor en vergeet zeker de details niet. Ga op zolder kijken, bekijk het dakhout, kijk of de ramen goed sluiten, controleer hoe het zit met de beglazing en de isolatie, … Vochtproblemen verdienen speciale aandacht. Hier en daar een kleine vochtvlek is geen ramp, maar het mag geen extreme vormen aannemen. Uiteraard gaan veel verkopers dat trachten te verdoezelen met een verflaag. Vraag dus zeker tekst en uitleg als je merkt dat het plafond in één bepaalde kamer voorzien werd van een relatief verse verflaag. Kijk ook of de kelder droog is.

Bezoek de woning steeds bij klaarlichte dag en neem een zaklamp mee om in de donkere hoeken (zolder, kelder) te kunnen kijken. Kijk ook achter zetels, bedden, meubilair, gordijnen en onder tapijten. Bekijk ook hoe het zit met de akoestische prestaties van de woning. Je wil immers niet kunnen horen wat je buren te vertellen hebben. Wat geldt voor de akoestische prestaties geldt ook voor het thermische aspect. Hoeveel moet je nog investeren om te vermijden dat je energiekosten de pan uit swingen? Vraag naar het energieprestatiecertificaat dat weergeeft hoe energiezuinig of -verslindend de woning is. De verkoper moet dit kunnen voorleggen. Doet hij dit niet, dan heeft hij ongetwijfeld wat te verbergen.

Highland
Technische installaties

Een belangrijke bron van ergernis bij oude huizen zijn de technische installaties: elektriciteitsanitair en verwarming. Als die al meer dan pakweg tien of twintig jaar oud zijn, doe je er misschien best aan om alles eens grondig te vernieuwen. Als je toch een nieuwe vloer gaat leggen of andere verbouwingswerken uitvoert, is het beter om in een keer de leidingen te vervangen dan na een vijftal jaren je nieuwe vloer uit te breken. Het is ook goedkoper en efficiënter om alles in één keer goed te doen. Bekijk zeker ook het rendement van de boiler en de CV-ketel.

Vergunningen

Zie de administratieve en juridische aspecten niet over het hoofd. Vergeet bijvoorbeeld niet te controleren of de woning wel volledig vergund is. Als de vorige eigenaar een bijbouw gerealiseerd heeft zonder vergunning, riskeer je dat je bij eventuele problemen dat deel op eigen kosten moet laten afbreken. De vorige eigenaar blijft dan buiten schot. Ga ook na hoe het zit met de stedenbouwkundige voorschriften en andere technische beperkingen. Bekijk ook de stedenbouwkundige bestemming van de gronden in de directe omgeving.

 

Livios LOGO