Veerkrachtig naar een beter 2021

2020 gaat de geschiedenis in als het jaar van de coronacrisis. Een verschrikkelijk jaar.

Het coronavirus trof zoveel levens van mensen door overlijden of ziekte. Machteloos en onzichtbaar hebben we wereldwijd een sluipmoordenaar aan het werk gezien.

De corona-pandemie heeft ook een enorme impact gehad op het consumentengedrag, wat zorgde voor een herverdeling in de markt. Gelukkig werd het vastgoedlandschap de afgelopen 10 maanden minder geïmpacteerd dan andere sectoren.

Meer zelfs: afgezien van een korte periode namen makelaars meer de tijd voor een persoonlijke service en menselijk contact met hun klanten. Er blijft overigens een enorme behoefte aan vastgoed, vooral woningen met een tuin, met een goede ligging, etc.

Alles bij elkaar was het ook een tijd waarin de bakens voor de vastgoedsector werden en nog worden verzet.

Niet eerder zagen we zo duidelijk wat de maatschappelijk betekenis is van vastgoed voor het functioneren van de samenleving en de economie.

Na een periode van een forse daling van het aantal vastgoedtransacties in het tweede trimester van 2020 (april-mei-juni), bloeide de Belgische vastgoedmarkt in het derde trimester (juli-augustus-september) weer op. Die trend zette zich verder in het vierde kwartaal.

Toch zit de vastgoedmarkt nog niet op het niveau van 2019. In de periode van 1 januari tot en met 30 september van dit jaar waren er in ons land namelijk 3,5 procent minder transacties dan vorig jaar.

Vastgoed blijft een erg dynamische markt, de sector is veerkrachtig.

 

Het Immoblad wenst alle lezers en adverteerders een gezond en gelukkig 2021.

 

De redactie