Slopen en heropbouwen of renoveren? Dit kan je best doen

Volgens cijfers van het Vlaams Energieagentschap voldoet momenteel maar 5% van de Vlaamse woningen aan de Europese energiedoelstellingen van 2050. Meer dan de helft van de bestaande woningen behaalt een energielabel van E of F en is dus erg energie-inefficiënt. Ongeveer 60% van de aanvragen voor nieuwbouwwoningen voldoet al aan de eisen voor energielabel A. Volgens Energyville is de grootste uitdaging om de doelstellingen te behalen dan ook bestaande woningen vernieuwen. Maar wat is nu het best: slopen en heropbouwen of renoveren?

Alleen in uitzonderlijke gevallen

Ga je je woning renoveren? Hoe goed je dat ook doet, het blijft erg moeilijk om dezelfde energieprestatie te behalen als die van een duurzame nieuwbouwwoning. Je oude woning slopen en heropbouwen lijkt dan misschien een betere oplossing. Maar uit een studie van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) uit 2009 blijkt dat je woning slopen en heropbouwen alleen om energie te besparen niet altijd de beste optie is. De reden? Terug van nul beginnen is een pak duurder, heeft een zwaardere impact op het milieu en de energiebesparing is beperkt.

Wanneer wel slopen en heropbouwen?

Is de algemene kwaliteit van je woning echt niet om naar huis te schrijven? Dan is slopen en heropbouwen natuurlijk wel aangewezen. Ook om stads- en dorpskernen te verdichten en openbare ruimte te beschermen is het een nuttige oplossing. Volgens de studie van PHL komen 36.000 tot 230.000 Vlaamse woningen in aanmerking voor de sloop. Dat is tussen de 1,5 en 10% van het bestaande woningpark. De voornaamste redenen zijn onder meer stabiliteitsproblemen, opstijgend vocht en een lage woonkwaliteit in het algemeen.

Renoveren: de grootste uitdaging

De beste oplossing om de energiedoelstellingen van 2050 te behalen? Volgens Maarten De Groote van Energyville moeten we van 0,8 naar 3% energetische renovaties per jaar. De onderzoeksorganisatie ziet de verdere digitalisering, innovaties en een collectieve aanpak vanuit de bouwsector als dé oplossing om die doelstellingen te bereiken. Zo daalt de prijs van renovatieprojecten en stijgt de kwaliteit. Ook de locatie van je woning kan een verschil maken op vlak van energiezuinigheid en uitstoot. Is er restwarmte of geothermie in je buurt aanwezig? Dan kan je je over enkele jaren misschien aansluiten op een warmtenet.

Wat heb jij eraan?

Begin jij ook aan een energiezuinige renovatie? Dan bespaar je natuurlijk energie en verminder je de CO2-uitstoot van je woning, maar kan je ook op een pak andere voordelen rekenen. Heeft je woning een energielabel B? Dan is die gemiddeld bijna 11% meer waard dan eentje met energielabel E. Bovendien raakt je huis tot 25% sneller verkocht. Nu de spaarboekjes zo weinig opbrengen, kan je je investering dus zien als een appeltje voor de dorst. Ook verhoog je het comfort en de gezondheid van jou en je gezin. Hoe sneller je eraan begint, hoe eerder je van de voordelen geniet.

Bron: Energyville – LIVIOS

Auteur: Aaron Eerdekens