RENOVEREN BINNENKORT EENVOUDIGER?

Renoveren binnenkort eenvoudiger? “Nu is het te ingewikkeld, waardoor mensen afhaken”
bookmark_border Bewaar artikel
Het aantal aanvragen voor een grondige renovatie is vorig jaar drastisch gedaald. Amper 12.837 Vlamingen vroegen een vergunning aan. De oorzaak? De woningprijzen stegen en na aankoop is er vaak geen geld meer over om te renoveren. CD&V wil renovaties nu eenvoudiger maken door de invoering van een attest over de woonkwaliteit.

Van EPC naar EPC+
Als je vandaag een woning koopt, moet de verkoper je een energieprestatiecertificaat (EPC) voorleggen waarin staat hoe energiezuinig de woning is. Volgend jaar krijgt dat certificaat een opwaardering en wordt het leesbaarder gemaakt. Met het EPC+ wil CD&V meteen advies geven over welke werken je best uitvoert met een bijhorende kostenraming. “Mensen zijn moeilijk warm te maken voor een pure energierenovatie. Je overtuigt hen sneller als je kunt aantonen dat hun woonkwaliteit erop vooruit zal gaan”, legt Vlaams Parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) uit.

Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw reageert alvast enthousiast: “Zo’n inventaris van de werken is een goed idee. Het zorgt voor een juistere waardering van de woning en is belangrijk bij prijsonderhandelingen. Als je een woning koopt, moet je weten waar de problemen zitten en hoe je die moet aanpakken.”

Met het EPC+ wil CD&V meteen advies geven over welke werken je best uitvoert met een bijhorende kostenraming.

Bewaren
Woningpas
Maar volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wordt de woonkwaliteit al opgenomen in de Woningpas die deze zomer gelanceerd wordt. Eigenaars zullen online een vragenlijst kunnen invullen om een idee van hun woonkwaliteit te krijgen. Als ze hun woning verkopen, kunnen ze potentiële kopers toegang geven tot hun woningpas. Toch vindt CD&V dat een onafhankelijke expert die vragenlijst moet invullen, net als bij het EPC+.

Renovatiecoach
CD&V wil ook renovatiecoaches erkennen om mensen stap voor stap te begeleiden bij hun renovatie. “Architecten, energiedeskundigen of woonexperten kunnen als renovatiecoach ingeschakeld worden om bijvoorbeeld offertes te vergelijken en premies aan te vragen”, legt Taeldeman uit. “Veel mensen hebben hier nu de tijd niet voor. Daarom willen we alles eenvoudiger en laagdrempelig maken door één woonloket te voorzien waar mensen met al hun vragen terechtkunnen. Nu is het te ingewikkeld, waardoor mensen afhaken.”

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) is er echter geen voorstander van om nieuwe figuren zoals een renovatiecoach in het leven te roepen. Deze taak zit volgens NAV nu al vervat in de opdracht van de architect en extra figuren inschakelen zal alleen maar leiden tot meerkosten en in het slechtste geval, tegengestelde adviezen. “Waarom de onafhankelijke expert niet benoemen? De architect is de beste garantie voor een geslaagde renovatie”, zegt NAV-directeur Kris Baetens.

Bron: HLN, NAV