Op stap met de diefstalpreventieadviseur

Geef inbrekers geen kans!

Niettegenstaande het aantal woninginbraken in onze regio al een aantal jaren in dalende lijn zit, blijft waakzaamheid geboden. Elke dag wordt er 141 keer ingebroken in ons land. Het Immoblad ging op pad met Yves Vergauwen, diefstalpreventieadviseur van de stad Sint-Niklaas en leerde dat vaak heel eenvoudige maatregelen de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen.

Wij trokken naar een halfopen bebouwing aan de rand van de stad. “Tijdens de donkere maanden, krijgen we steevast af te rekenen met inbraken ’s avonds”, vertelt Yves Vergauwen. “Elk jaar stellen we tijdens het vierde kwartaal een stijging van het aantal inbraken of inbraakpogingen vast. De meeste feiten worden in de loop van de vooravond gepleegd maar het kan uiteraard ook overdag of ’s nachts voorkomen. De inwoners van Sint-Niklaas kunnen bij ons gratis advies vragen voor de beveiliging van hun woning tegen inbraak of diefstal.” Dat deden ook Marcia en Stanny, beide vooraan in de zestig.

Eenvoudige maatregelen

Al bij het aanbellen neemt diefstalpreventieadviseur Yves de voordeur in ogenschouw. “Vele inbraken vinden plaats omdat het simpelweg kan. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak zelf de gelegenheid geven. We zetten als het ware onze voordeur open voor de inbreker”, aldus Yves. “Heel wat voordeuren zijn niet genoeg beveiligd. Daarnaast doen mensen de deur niet altijd op slot als ze de woning (even) verlaten en er niemand thuis is. En eigenaars laten vaak ook geen bewoonde indruk achter als ze ’s avonds het huis uit zijn.”

Yves Vergauwen: “Dat de beveiliging van je woning veel moet kosten is niet waar. Met enkele eenvoudige maatregelen maak je het inbrekers al heel wat moeilijker. Het komt er in de eerste plaats op aan om goede gewoonten aan te leren. Sluit je woning goed af bij je vertrek. Geef je huis een bewoonde indruk wanneer je er niet bent. En laat je sleutels nooit rondslingeren. Het zijn kleine gewoonten waarmee je de eerste en belangrijke stap zet naar een goed beveiligde woning. Alleen: je mag ze niet vergeten.”

Let vooral op cilinderslot

Marcia en Stanny luisteren aandachtig naar de tips van Yves. “De voordeur beschikt hier over een driepuntsluiting. Dat is zeer goed. Maar, doe je deuren àltijd op slot, ook als je maar even weg bent. Dieven gaan met een haakje door bijvoorbeeld de brievenbus en bedienen zo de deurkruk om binnen te geraken of ‘flipperen’ de dagschoot door met een stukje plastic tussen de deur en de deurkader te steken. De enige remedie hiertegen: deuren volledig op slot draaien en de sleutel eraf halen.”

“En vooral geen reservesleutels in je brievenbus stoppen. Verstop je sleutels ook nooit onder de deurmat of in een bloembak. Je kunt ze beter toevertrouwen aan een betrouwbare buurman. We maken mensen er ook attent op dat ze beter geen autosleutels laten rondslingeren. Inbrekers zijn niet alleen uit op de inboedel maar durven ook aan de haal te gaan met je auto. Daarom raad ik ook aan om geen naam- en adreslabels aan je sleutelbos te hangen. Een dief die hem in

handen krijgt, weet meteen waar je woont.”

Yves onderwerpt het deurslot aan een grondige controle. “Dat ziet er hier goed uit want cilinder zit beschermd door een veiligheidsrozet. Cilinders die meer dan 2 mm uitsteken vormen een potentieel inbraakrisico. Een stevige cilinderbescherming (langschild of rozet) is heel belangrijk. En bevestig de schroeven door de deur, zonder zichtbare schroeven aan de buitenzijde. Zo steken de cilinders niet uit aan de buitenzijde en kan de dief ze niet afbreken.”

Extra aandacht voor ramen

Eens binnen gaat Yves zijn aandacht naar de ramen, in dit geval drie grote schuiframen.

“Dieven zullen altijd eerst aan een raam voelen of met de voet tegen de deur duwen om te zien hoe goed ze afgesloten zijn”, zegt Yves Vergauwen. Zelfs op de eerste verdieping is het niet veilig een raam op een kier te laten staan. “Inbrekers proberen tot 3,50 meter van de begane grond binnen te geraken. Zelfs een toiletraampje van 50 bij 16 centimeter is genoeg: soms steken daders er een kind door, dat dan een deur of raam kan openen om de anderen binnen te laten.”

“Ook hier raad ik aan om de sleutel er nooit aan de binnenkant te laten opzitten. Het is voldoende dat inbrekers een klein gat slaan en zo het schuifraam kunnen openen om binnen te geraken. Verstevig je ramen en deuren met stevige opzetsloten of -grendels. Die vind je in zowat alle maten en gewichten.” Bij schuifdeuren kan een stok achter het schuivend paneel nog een extra hindernis vormen.

Bij nieuwe ramen wordt best voor een sluiting met paddenstoelnokken rondom het raam gekozen. Deze grendelpunten in de vorm van een paddenstoel én met aangepaste sluitplaat, maken het moeilijker en tijdrovender om ze uit het kader te forceren. Dit vormt, in combinatie met een raamkruk met slot, een erg goede beveiliging.

Optilbeveiliging

Rolluiken creëren een gevoel van veiligheid omdat ze, als ze volledig naar beneden zijn, een extra hindernis vormen voor inbrekers. Maar enkel indien ze over een optilbeveiliging beschikken, vormen ze een goede extra bescherming. En kies bij voorkeur voor elektrische rolluiken die je geprogrammeerd naar boven en beneden kan laten. Zo geef je het gevoel dat ter toch iemand thuis is.”

Laat in de tuin ook geen dingen staan die ze als ladder kunnen gebruiken, zoals vuilnisbakken.

Soms dringen dieven ook binnen via een dakkoepel, die gemakkelijk verwijderd kan worden. “Gebruik daarom éénrichtingsschroeven. Of gebruik verschillende soorten schroeven voor één koepel: een dief heeft nooit zoveel schroevendraaiers mee om alle soorten van vijzen los te maken.”

Neem foto’s van waardevolle voorwerpen

Vergeet niet de kelderroosters en -ramen te beveiligen. Want ook die vormen voor de inbreker een toegang tot je huis.

Als hij toch binnen is, zal een inbreker vooral op zoek gaan naar geld, juwelen (vooral goud), multimedia en alles wat hij kan gebruiken (van kledij tot dure voedingswaren). Vooral meubilair in slaapkamers en badkamer, worden het eerst doorzocht. Dus dat zijn plaatsen waar je best geen waardevolle spullen verstopt. Verstop je waardevolle zaken op een plaats waar ze minder snel zullen worden verwacht. Iedereen kent wel een dergelijke plaats in zijn of haar woning.

Wil je waardevolle zaken opbergen in een kluisje, kies dan voor een gecertificeerde kluis (herkenbaar aan het blauwe plaatje aan de binnenzijde van de deur met vermelding van de normering). Bovendien moeten kluizen met een stevige verankering worden vastgemaakt. Goedkope kluisjes uit doe-het-zelfzaken zijn meestal makkelijk te openen. Heb je net een nieuwe tv of computer gekocht? Zet het karton dan niet bij het oud papier op straat, dan weten inbrekers wat je in huis hebt.

“Een Xbox of laptop bijvoorbeeld kan je moeilijk verstoppen. Daarom is het nuttig alles van waarde te fotograferen en indien mogelijk de serienummers te noteren. Dat kunnen schilderijen zijn, maar even goed kleinere spullen met een grote emotionele waarde. Wanneer de politie dan verdachten pakt of inbrekersbuit vindt, kunnen ze uw spullen gemakkelijker terugbezorgen”.

Gratis diefstalpreventieadvies

Inbraken voorkom je door je eigendom diefstalveilig te maken. De politie Sint-Niklaas helpt je hierbij door het geven van diefstalpreventieadvies.

Na het maken van een afspraak komt de diefstalpreventieadviseur van de politie van Sint-Niklaas bij jou langs.

Samen met jou bekijkt hij je woning of handelszaak en gaat hij na wat beter kan. Hij geeft ter plaatse uitleg over hoe je je gebouw beter kan beveiligen. Nadien ontvang je een verslag met tips op maat van je woning of handelszaak.

Hoe dit advies aanvragen?

Tijdens de kantooruren kan je bellen naar diefstalpreventieadviseur Yves Vergauwen (03/760.65.98), doe een aanvraag via het e-loket of stuur een e-mail naar yves.vergauwen@police.belgium.eu