Stijging in elke regio

Foto: Getty Images 

Zowel in Brussel, Vlaanderen als Wallonië vonden er nog nooit zoveel vastgoedtransacties plaats.

Zowel in Brussel, Vlaanderen als Wallonië vonden er nog nooit zoveel vastgoedtransacties plaats. Brussel kent 5% meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen en Wallonië steeg het vastgoedvolume ongeveer 8% ten opzichte van 2018. Ook in alle Vlaamse provincies schoot het aantal transacties de hoogte in. Antwerpen is koploper, met een stijging van maar liefst 10,7% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018: iets meer dan een vierde van alle Vlaamse transacties. Limburg kent met 4,9% meer verkochte woningen de kleinste stijging.

Huizen blijven het populairst

In Vlaanderen en Wallonië ging het begin dit jaar in ongeveer 45% van de vastgoedtransacties om huizen.

Het meest verkochte vastgoedtype? Dat zijn traditionele woningen: zowel in Vlaanderen als Wallonië ging het begin dit jaar in ongeveer 45% van de transacties om huizen. Appartementen beslaan iets meer dan 15% van de verkopen. In Vlaanderen is het aandeel van appartementen wel ruim dubbel zo groot als in Wallonië: 16,2 ten opzichte van 7,3%. Net geen 30% van de Belgische transacties heeft betrekking op bouwgronden. In Vlaanderen zijn gronden goed voor 28,7% van de verkopen, in Wallonië voor 36,7%.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ziet de markt er wat anders uit: bijna de helft van de transacties had daar begin dit jaar betrekking op een appartement. Zo’n 30% van de verkopen gaat om huizen, voor gronden is dat logischerwijs nog een pak minder: amper 3%.

Stabiele woning- en appartementsprijzen

In het eerste trimester van 2019 kost een gemiddelde Belgische woning 253.904 euro: een stijging van 1% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2018. In Vlaanderen en Wallonië bleef de gemiddelde prijs zo goed als stabiel: in Vlaanderen betaal je met 279.277 euro 0,7% meer dan vorig jaar, Wallonië kent een stijging van 0,5% tot 190.048 euro. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost een huis het meest: de prijs steeg er met 1,3%. Je betaalt er gemiddeld 458.771 euro voor je woning. Voor appartementen bedraagt de gemiddelde prijs in België 221.656 euro: een stijging van 0,8% in vergelijking met vorig jaar.

Bron: notaris.be