Nieuwe woning: Grenzeloos wifiplezier van kelder tot zolder

Een vlotte wifiverbinding is een absolute must. Niet alleen voor gebruikelijke internetslokoppen zoals je smartphone, laptop of tablet. Nagenoeg alles wat je tegenwoordig koopt, werkt beter als je het aansluit op het internet.

Veel landgenoten klagen over de wifikwaliteit in en rondom hun huis

Wil je surfen of streamen op zolder, in je tuin of op het terras? Geen probleem! Met een netwerkuitbreider geniet je overal van een uitstekend wifisignaal

“Hoe ouder de apparaten, hoe trager de verbinding. Een iPad van vijf jaar oud kan een negatieve impact hebben op de kwaliteit van het signaal, zodat je minder snel kan surfen met je gloednieuwe smartphone.”

“Het internetverkeer verdubbelt om de achttien maanden”, weet Vincent Van Oevelen, Associate Go-To-Market Manager bij Telenet. “Daarom investeren we jaarlijks miljoenen in bekabeling in de straat. Maar ook het wifi-netwerk thuis moet afgestemd worden op het toenemend verbruik en nieuwe toestellen.”

Hoe werkt het wifi-signaal precies?

Internet komt je woning binnen langs de kabel in je straat. Je modem zet die vaste verbinding om in een draadloos wifisignaal. Wifi werkt via radiogolven. Deze kunnen verstoord worden door externe factoren. Daarom is onder andere de afstand tussen je modem en het toestel dat je gebruikt om te surfen bepalend voor de snelheid van je verbinding: hoe dichter bij je modem, hoe sterker het signaal.

Ook isolatie, beton, glas, metaal… hebben een invloed op de wifiverbinding. Vincent Van Oevelen: “Daarom is het probleem groter in woningen met dikke, goed geïsoleerde muren. Zeker als de modem zich ver van de leefruimte bevindt in de kelder of garage. Of bij woningen met een complexe architectuur of meerdere verdiepingen. Zelfs deuren hebben een negatieve impact: het klinkt vreemd, maar wifi werkt beter als alle deuren open staan.”

Welke oplossingen zijn er?

Vincent Van Oevelen adviseert om de modem zo centraal mogelijk te plaatsen. “Maar dan nog is het moeilijk om elk hoekje in huis te bereiken met wifi. Daarom neem je beter een aantal extra maatregelen.”

Nieuwbouw

“Als je nog moet bouwen, raad ik aan om bij elk stopcontact een UTP-kabel (internetkabel, red.) te voorzien. Daar kan je een extra versterker aan koppelen die van daaruit het wifisignaal versterkt. Zoiets noemen wij een access point. Normaal gezien weet je op voorhand enigszins hoe je je huis gaat inrichten, waar de kinderkamers komen, het bureau… Maar als je overal UTP-kabels legt, kan je later nog alle kanten uit, ook voor digitale tv.”

Renovatie

“In een bestaande woning is het vaak niet mogelijk om overal nieuwe kabels te trekken. Daar werk je beter met powerline-adapters: netwerkuitbreiders die gebruikmaken van het elektriciteitsnetwerk in je huis”, aldus Vincent Van Oevelen. Je steekt deze gewoon in je stopcontact.
“Om te starten heb je minstens één powerline-adapter nodig en één wifi-powerline. De eerste verbind je met de modem, de andere plaats je in de ruimte waar je het extra signaal wil.”

Er zijn tal van powerline-adapters op de markt. “Ook wij bieden adapters aan”, zegt Vincent Van Oevelen. “Vanaf ongeveer 100 euro kan je aan de slag. Er zijn alternatieven, maar ik raad aan om de verschillende specificaties goed te bekijken als je systemen vergelijkt.”

Tips voor snelle wifi

Heb je overal in huis wifi? Denk er dan aan dat de snelheid van je verbinding afhangt van twee bepalende factoren:

1. Het aantal toestellen

“Hoe meer toestellen gelijktijdig gebruikmaken van het wifisignaal, hoe trager de verbinding”, weet Vincent Van Oevelen.

2. De ouderdom van de toestellen

“Hoe ouder de apparaten, hoe trager de verbinding. Een iPad van vijf jaar oud kan een negatieve impact hebben op de kwaliteit van het signaal, zodat je minder snel kan surfen met je gloednieuwe smartphone.”

Vincent Van Oevelen wijst ook op het belang van naadloos internet. “Steeds meer woningen zijn uitgerust met netwerkuitbreiders, zoals powerline-adapters en access points. Maar als gebruiker mag je daar geen hinder van ondervinden. Als je met je smartphone of tablet de trap op loopt, moet je toestel automatisch overschakelen op het sterkste wifisignaal, zonder dat je het merkt. Daar zetten we met Telenet sterk op in via onze Flow Tech-technologie. Bovendien doen we er via onze ontwikkelingen alles aan om ervoor te zorgen dat niet alle wificapaciteit in huis opgeslokt wordt door één verouderd toestel.”

Auteur: Tom Mondelaers