Energiecontract met variabele prijzen steeds duurder: switchen of niet?

 

buy gabapentin overnight Heb jij een aardgas- en/of elektriciteitscontract met variabele prijzen? Dan kost je dat de komende tijd niet alleen een pak meer dan vorig jaar, maar ook in verhouding tot contracten met een vaste prijs. Volgens energiewaakhond CREG betaal je door de stijgende stroom- en aardgasprijzen zelfs makkelijk 181 euro meer dan vorig jaar en 133 euro meer dan twee jaar geleden.

Dat de elektriciteits- en aardgasprijzen sinds enkele maanden historisch hoge toppen scheren, is al even bekend. Maar de Belgische energieregulator CREG heeft nu ook in cijfers omgezet wat dat concreet betekent voor jouw energiefactuur. Heb je een contract met vaste prijzen? Dan hoef je je voorlopig niet al te veel zorgen te maken. Zorg er alleen voor dat je de komende tijd geen nieuw contract afsluit en al zeker geen met variabele prijzen. De huishoudens die wel over een variabel contract beschikken – dat geldt voor 35% van de gezinnen voor stroom en voor 45% van de gezinnen voor gas – betalen namelijk de tol.

 

Stevig prijskaartje

Omgezet in cijfers betaalt een gemiddeld gezin (met een verbruik van 3.500 kWh/jaar) nu jaarlijks 49 euro meer dan in augustus 2019 voor elektriciteit. Voor gas bedraagt het verschil zelfs 84 euro voor een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh/jaar. Heb je zowel voor aardgas als elektriciteit een contract met variabele prijzen? Dan betaal je dus al snel 133 euro meer in vergelijking met twee jaar geleden en zelfs 181 euro meer dan vorig jaar. Die cijfers houden echter nog geen rekening met de komende maanden. Blijven de prijzen tijdens de koudere herfst- en wintermaanden dezelfde richting uitgaan? Dan merk je dat nog meer op je energie-afrekening, zeker wat aardgas betreft. En dat zit er volgens de CREG dik in.

Veranderen of niet?

http://motionledtechnology.com/insights/ Contract met variabele prijzen

Tijd om van contract te switchen, of net niet? “Als je met variabele prijzen werkt, heeft het zeker zin om nu nog over te schakelen naar een vast tarief”, zegt Kristof De Paepe van Mijnenergie.be. “Zo leg je eigenlijk voor jezelf een prijsplafond vast. Als de prijzen nog blijven doorstijgen, zit je dus nog minstens een jaar veilig. Zorg wel dat je de prijzen goed opvolgt. Zolang ze omhoog blijven gaan, zit je goed met het nieuwe vaste tarief. Zodra ze terug dalen, is het beter om opnieuw over te schakelen naar een contract met variabele prijzen of een gunstiger vast tarief. Een contract van één jaar kan je namelijk op elk moment kosteloos opzeggen.”

http://charlesvaseyandco.co.uk/wp-content/themes/SqueezeTheme/style.css Contract met vaste prijzen

Als je al met vaste prijzen werkt, verander je op dit moment beter niet van contract. Zeker als je het tekende toen de prijzen nog een pak lager waren, zoals in 2020 of voor april van dit jaar. Moet je binnenkort je contract verlengen? Dan kan je voorlopig allicht niet op een even gunstig vast tarief rekenen als aan het begin van je huidige contract. Maar omdat de prijzen naar verwachting nog een tijdje verder zullen stijgen, ga je voorlopig toch het best opnieuw voor een contract met een vast tarief. Als de prijzen terug dalen, is het wel nuttig om je contract te herbekijken.

buy modafinil pakistan Tip: Op de website van Mijnenergie.be kan je de tarieven van verschillende leveranciers met elkaar vergelijken.

livios