Aannemers bouwen mee aan herwaardering van de Stationsstraat

 

Er komen tegen 2019 betere tijden aan voor de Sint-Niklase Stationsstraat. Na jarenlange verloedering van een kankerplek aan het einde van de straat, nabij het station, wordt er sinds enige tijd keihard gewerkt aan renovatie- en nieuwbouwprojecten. Zo bouwen de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en het sociaal secretariaat Accuria er een nieuw kantorencomplex. Daarvan werd op de eerste sneeuwavond van 2017 de eerste steen gelegd door de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers en de Sint-Niklase burgemeester Lieven Dehandschutter. De lopende bouwprojecten zijn nog geen garantie voor de heropleving van de straat, maar die wordt er alvast aantrekkelijker door.

 

Om de verloedering van de Sint-Niklase winkelstraat weg te werken en de commerciële heropleving ervan te verzekeren, werd een aantal jaren geleden – we spreken van 2005 – met veel bombarie de komst van  Media Markt aangekondigd. De gigant zou de panden aan het einde van de Stationsstraat invullen en daarmee veel mensen naar de stadskern lokken.  In mei 2011 kreeg Media Markt van het stadsbestuur zelfs een socio-economische vergunning en ging een projectontwikkelaar aan de slag om de panden op te kopen. In 2009 deden nochtans al geruchten de ronde als zou Media Markt toch niet voor de Wase hoofdstad kiezen. De sceptici kregen uiteindelijk gelijk.

Het zijn anno 2017 de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en het sociaal secretariaat Accuria die de problematiek van de Stationsstraat aanpakken. Zij zetten reeds in 1992 een belangrijke nederzetting neer aan de Kleine Laan. Na een reeks uitbreidingen rond de eeuwwisseling realiseren ze nu tegen 2019 een volledig nieuw en bijkomend gebouw op het einde van de Stationsstraat.

“In 2010 ontstonden de eerste ideeën om het volume van de gebouwen verder te vergroten en werden oplossingen bestudeerd tussen de Broodstraat, de Kleine Laan en de Stationsstraat”, lichtte Confederatievoorzitter Paul De Roover toe naar aanleiding van de eerstesteenlegging.

 

Dienstverleningscentrum

“Een doorbraak kwam er in 2013 toen definitief duidelijk werd dat het project Media Markt niet zou doorgaan. De Confederatie en het sociaal secretariaat verwierven een aantal vervallen panden in de Stationsstraat en een ontwerp langs de zijde van de Stationsstraat-Kleine Laan- Broodstraat werd uitgewerkt. Na aanpassing van het RUP kernwinkelgebied werd eind 2014 een officiële bouwaanvraag ingediend. De bouwvergunning werd in mei 2015 bekomen. Op 15 november 2016 werden de voorbereidende afbraakwerken in gang geduwd.”

Het toekomstige gebouw wordt nog meer een dienstverleningscentrum voor de ondernemer. Verschillende adviesverleners worden er onder 1 dak samengebracht: naast de Confederatie Bouw en Accuria worden dat de sectororganisatie Constructiv, het ondernemingsloket Formalis, alsmede aanverwante partners zoals Mensura. De sterke band met de interprofessionele organisatie Voka en met de preferente partner in verzekeringen Federale Verzekering wordt behouden. Het totale project neemt bijna 3000 m² vloeroppervlakte in en zal over een eigen parking voor een 100-tal wagens beschikken.

Naast het nieuwbouwproject van de Confederatie en Accuria zijn aan het einde van de Stationsstraat nog andere aannemers volop bezig met de realisatie van nieuwe woon- en winkelprojecten. Zo wordt het pand op huisnummer 118 onder handen genomen door aannemer Johan Pieters in opdracht van de familie Zarba. Het herenhuis dateert uit 1862 en stond bekend als ‘Het Bruidsboeket’. De familie Zarba van de kledingwinkels ‘Zarba’ in de Mercatorstraat en ‘Kriza’ in de Stationsstraat creëert er een nieuwe handelsruimte met bijhorend atelier en een aantal woongelegenheden. (YV)