Stadsbestuur Sint-Niklaas deelt prijzen uit: Renoveren en Duurzaam bouwen

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas kende weer prijzen (2000 euro) toe aan eigenaars die een woning renoveerden of een huis volgens het principe van duurzaam bouwen realiseerden. Met de stadsprijzen wil het stadsbestuur inwoners stimuleren om een stadswoning te onderhouden en te vernieuwen. Ook in 2016 was er veel belangstelling voor het stedelijk initiatief  en waren de inzendingen van hoge kwaliteit. Er waren acht deelnemers: 5 in de categorie renovatie, 1 in de categorie invulbouw en 2 in de categorie duurzaam bouwen. De prijs voor invulbouw werd niet toegekend. De prijs van de renovatie werd toegekend aan Jan Gielis en Eline Hoedemaekers voor hun woning in de Jozef Lonckestraat 27. Bart Van Buynder en Astrid De Pesseroey werden gelauwerd voor duurzaam bouwen in de Repelstraat 10.

Jan Gielis en Eline Hoedemaekers vielen voor de charmes van een oud breigoedpand in de Jozef Lonckestraat. Niet alleen de ligging dichtbij het stadscentrum en het station was voor het jonge koppel een niet onbelangrijke troef. “Er waren veel panden in de omgeving die mogelijkheden boden”, erkent Gielis. “In dit concrete pand zagen wij meteen dat er met de achterbouw leuks te doen was. We wilden immers heel veel licht en ruimte. Zonder in een loft te gaan wonen, wilden we toch een gelijksoortig gevoel creëren. Bij onze eerste stappen in het pand hadden we onmiddellijk het gevoel dat dit de plek waar we ons ding konden doen, ook al hadden we aanvankelijk niet de indruk dat er zoveel ruimte was. Dankzij onze architect hebben we het ruimtelijk gevoel kunnen waarmaken. We zijn echt verliefd op dit pand. Het is echt wat we wilden: een gebouw met geschiedenis en waarin geleefd werd.  Wij zijn er fier op en appreciëren de waardering met de toekenning van de stadsprijs.”

Het zicht op de weliswaar nog af te werken tuin vormt het ideale verlengstuk van de leefruimte met keuken, eet- en zithoek. “Die combinatie maakt interactie mogelijk, zelfs vanuit het bureau, en dat vonden we wel belangrijk. Op de verdieping hebben we drie slaapkamers en een badkamer en helemaal boven ook een zolder. Daarvan kunnen we eventueel ook nog een bruikbare ruimte maken”, blikt Hoedemaekers vooruit. “We hebben veel ruimte, maar het is geen kast van een woning. Ze past perfect bij onze filosofie van wonen: beneden veel licht en ruimte en boven geen overdreven grote slaapkamers. Bovendien kozen we voor pure materialen: beton is beton, steen is steen, hout is hout, staal is staal”, vult haar man aan. Het koppel benadrukt dat het bijzonder goed klikte met het architectenbureau De Lange.

Materiaalkeuze

Bart Van Buynder en Astrid De Pesseroey opteerden voor een nieuwbouwproject in pakhuisstijl in de Repelstraat (nieuwe wijk langs Vijfstraten). Zij realiseerden hun woonst volgens de principes van duurzaam bouwen. “Alles is al volgebouwd. Als mensen nu nieuw bouwen, moeten zij er zich van bewust zijn dat het duurzaam moet en niet tijdelijk mag zijn, kwestie van het milieu niet nog mee te belasten”, licht De Pesseroey de visie toe.

Het koppel woonde voorheen in door hen gerenoveerd herenhuis In de Prins Albertstraat. Met drie kinderen werd het te benepen wonen. “We keken aanvankelijk uit naar de Clementwijk, maar wegens herhaaldelijk uitstel kwamen w uiteindelijk in deze ook wel nieuwe wijk terecht. Het is hier rustig, ook al dachten we niet dat de wijk zo volgebouwd zou worden. Met de fiets zijn de belangrijkste plaatsen in de stad snel bereikbaar en voor de kinderen is er buitenruimte om te spelen. Om duurzaam te bouwen hadden we vooral aandacht voor de materiaalkeuze om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Zo gebruikten we recuperatiestenen, vloer en afwerking zijn in bamboe uitgevoerd. Bamboe groeit aan een snelheid van een meter per dag en is bijgevolg duurzaam materiaal. Het gebruikte hout is gelabeld. We installeerden voorts zonnepanelen en een geothermische boring. De woning is zo luchtdicht dat de vloerverwarming zelfs in de winter overbodig blijkt. Er heerst een constante temperatuur in de woning. Die is zo compact dat we geen onbenutte ruimten hebben. Het project kwam er niet zonder slag of stoot. De stadsprijs is dan ook een mooie appreciatie en compensatie daarvoor. Onze woning is een goed voorbeeld van een duurzaam huis voor een redelijk budget”, besluit De Pesseroey. (YV)

Info: De gelauwerde woningen in de Jozef Lonckestraat 27 en Repelstraat 10 zijn op zaterdag 6 en zondag 14 mei tussen 14 en 17 uur te bezoeken.